[ad_1]
پایگاه فرهنگی مذهبی سلم :
شام و نواحی آن که معاویه قریب چهل سال بر آن استیلا داشته و اهالی آن عموماً تازه مسلمان بودند و از روزی که از مسیحیت به اسلام گرویدند جز خاندان ابوسفیان ندیدند لذا اسلام آنها، اسلامی بود که بنیامیه به آنها تعلیم کرده بودند.
اهل بیت (ع) در چنین منطقهای وارد شدند که معاویه آنها را با اسلام دلخواه خود تربیت کرده بود و از نظر اخلاق و دستورات عملی اسلام از معاویه و دست نشاندههای او پیروی میکردند.
در جنگ صفین معاویه با لطائف الحیلی آن جمعیت انبوه را که متجاوز از صد هزار نفر بودند به مخالفت با امیرالمومنین (ع) بسیج کرد و آنچنان بر ضد علی (ع) تبلیغات کرده بود که مردم شام او و خاندان او را واجب القتل میدانستند و بر منابر علی و خاندان او را دشنام میدادند.
به همین جهت آنقدر بر اهل بیت (ع) در شام سخت گذشت که وقتی از یکی از اهل بیت (ع) سوال کردند که در این سفر در کجا به شما سختتر گذشت؟! در پاسخ فرمود: شام و تا سه مرتبه آن را تکرار فرمود.
در همین رابطه نقل شده که امام چهارم (ع) فرمود: فیالیت لم انظر دمشق و لم اکن// یرانی یزید فی البلاد اسیره . ای کاش وارد دمشق نشده بودم و یزید مرا بدینسان اسیر در هر شهر و دیاری نمیدید.
البته در میان اهالی شهرهای شام افرادی علاقمند به خاندان پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) عصمت و طهارت وجود داشتهاند که با طرفداران بنیامیه و احیاناً با حاملان سر مقدس امام حسین (ع) برخورد کرده و درگیر شدهاند ولی تعداد آنها نسبت به مخالفان بسیار ناچیز بوده است.
شواهد این مدعا زیاد است از جمله وقتی کاروان اسیران را به در مسجد شام آوردند، پیرمردی شامی جلو آمد و گفت: خدا را سپاس میگویم که شما را کشت و نابود کرد و یزید را بر شما مسلط ساخت و شهرها را از مردان شما رهایی بخشید. امام سجاد (ع) به او فرمود: ای پیرمرد آیا قرآن خواندهای؟ گفت: آری، فرمود: آیا این آیه را خواندهای: قل لا اسئلکم علیه اجراً الا الموده فی القربی؟
پیرمرد گفت: آری تلاوت کردهام!
امام سجاد (ع) فرمود: ما قربی هستیم، ای پیرمرد! آیا این آیه را قرائت کردهای و اعلموا انما غنمتم من شی فان الله خمسه و للرسول و لذی القربی. گفت: آری!
علی بن الحسین (ع) فرمود: قربی ما هستیم، ای پیرمرد! آیا این آیه را قرائت کردهای انما یریدالله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا!. آن پیرمرد گفت: آری!
علی بن الحسین (ع) فرمود: ای پیرمرد! ما اهل بیتی هستیم که به آیه طهارت اختصاص داده شدیم.
آن پیرمرد به حضرت عرض کرد: آیا برای من توبه و بازگشتی وجود دارد؟ علی بن الحسین (ع) فرمود: آری! اگر توبه کنی خدا بر تو ببخشاید و تو با ما خواهی بود. آن پیرمرد گفت:من از آنچه گفته و کردهای توبه میکنم خبر توبه آن پیرمرد به یزید بن معاویه رسید و دستور داد تا او را بکشند.