مقاله فعال اردنی در “رای الیوم”: نگاهی به دلایل و پیامدهای تجاوز ترکیه به خاک عراق!

[ad_1]

سلم گزارش می دهد :

شفقنا- “تجاوز ترکیه به خاک عراق بدون شک با طرح های دولتمردان آنکارا برای برقراری منطقه حائل در شمال سوریه ارتباط مستحکمی دارد چرا که تلاش برای ایجاد منطقه تحت نفوذ ترکیه از شمال شرق سوریه تا شمال غرب عراق یک طرح قدیمی آنکارا به شمار می آید.”

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، “هشام الهبیشان”، فعال سیاسی و ستون نویس اردنی در مقاله ای که تحت عنوان “تجاوز ترکیه به خاک عراق، نگاهی به دلایل و پیامدهای آن” روی پایگاه اینترنتی روزنامه فرا منطقه ای “رای الیوم” قرار گرفته، آورده است:

«در آغاز باید گفت که نمی توان این واقعیت را انکار کرد که ترکیه از گذشته تاکنون تلاش کرده و می کند از طریق تسلط و نفوذ بر بخش هایی از شمال عراق، یکپارچگی جغرافیایی و جمعیتی این کشور را بر هم بزنند.

در همین راستا نیز، نظام حاکم در ترکیه از همان آغاز تمایل شدید خود برای سقوط عراق و به ویژه شمال این کشور در کوره آشوب و هرج و مرج را نشان داده و به شدت تلاش کرد تا دولت و نظام حاکم عراق را به سوی فروپاشی سوق دهد، مسئله ای که در مورد جاه طلبی های ترکیه در شمال سوریه نیز صدق می کند.

در واقع ترکیه در این زمینه سابقه زیادی دارد که بازگشایی کامل مرزها به روی اسلحه و عناصر مسلح آمده از قاره های مختلف جهت ورود به خاک سوریه و عراق سرآغاز آن نبوده و تحولات اخیر و به ویژه تجاوز به استان نینوا در شمال غرب عراق نیز پایان آن نخواهد بود.

من بر این باورم که هدف اصلی دخالت نظامی ترکیه در عراق تسلط بر بخشی از خاک این کشور می باشد تا جاه طلبی های اقتصادی و سیاسی را محقق سازد.

بدون شک ترکیه برای مبارزه با حزب کارگران کردستان (PKK) و یا حمله به گروهک تروریستی داعش که از مهمترین حامیان آن می باشد، وارد خاک عراق نشده بلکه برای تاخت و تاز در این کشور وارد عمل شده، چرا که دولتمردان آنکارا پس از دخالت نظامی روسیه در خاک سوریه اطمینان یافتند که فضای مانور برای آنها در این کشور به شدت کاهش یافته و در نتیجه تصمیم گرفتند در عراق دست به کار شوند تا حاشیه و فضای مانور تازه ای در منطقه برای خود به وجود آورند.

در اینجا باید گفت که نمی توان این واقعیت را نیز انکار کرد که تجاوز ترکیه به خاک عراق بدون موافقت و پشتیبانی برخی نظام های حاکم در جهان عرب و جهان غرب و برخی گروه های سیاسی عراقی در بغداد و اقلیم کردستان با آن، امکان پذیر نبوده و انجام نمی شد.

در مرحله کنونی نیز می توان گفت که به دنبال تجاوز ترکیه به خاک عراق، در مرحله آینده بدون شک شاهد تغییر ملموسی در قوانین درگیری در سراسر منطقه و همچنین در سطح قدرت های بزرگ جهانی خواهیم بود.

در واقع امروزه شاهد حمایت کم و بیش برخی قدرت های جهان عرب و همسایه عراق همچون عربستان سعودی و غیره از این اقدام ترکیه هستیم و این مسئله در مورد موضع آمریکا در قبال اقدام مذکور نیز صدق می کند.

در سوی مقابل نیز، شاهد مخالفت ایران با تجاوز ترکیه به خاک عراق هستیم و البته که این مسئله در مورد موضع روسیه در قبال این اقدام نیز مطابقت دارد.

همین مسائل به تنهایی ثابت می کند که تمامی داده های در منطقه و جهان در مرحله کنونی نشان دهنده تنش آفرینی آشکار میان قدرت های منطقه ای و بین المللی بوده و این مسئله نیز به نوبه خود باعث وخیم تر شدن اوضاع عراق و بدتر شدن امنیت کل منطقه در نتیجه تجاوز ترکیه به خاک عراق می شود.

در اینجا نمی توان این واقعیت را انکار کرد که دولت عراق با سکوت در برابر تجاوزگری های ترکیه در حق شهروندان کرد عراقی در شمال این کشور طی هفت ماه گذشته، اشتباه بزرگی را مرتکب شد چرا که می بایست جهت مقابله با تجاوز ترکیه به خاک عراق که به بهانه مبارزه با حزب کارگران کردستان شاهد آن بودیم، یک تصمیم نظامی فوری می گرفت و یا اینکه دست کم برای بازداشتن ترکیه از این تجاوز آشکار، به شورای امنیت و سازمان ملل متحد رجوع می کرد.

با این حال، بر این باورم که این بار وضعیت متفاوت خواهد بود چرا که امروزه شاهد تجاوز مستقیم و علنی زمینی و هوایی ترکیه به خاک عراق هستیم و به گمانم روزهای آینده در بر گیرنده تحولات شگرفی در رابطه با پاسخ نظامی و یا بین المللی عراق به تجاوز آشکار ترکیه به خاک این کشور خواهیم بود.

در مرحله کنونی این احتمال نیز وجود دارد که استقرار نیروهای دفاع مردمی کرد در شهرستان سنجار (شنگال) پس از آزادسازی آن از دست گروهک تروریستی داعش، یکی از دلایل دخالت نظامی ترکیه در خاک عراق باشد، با این حال نمی توان این واقعیت را انکار کرد که تا اندازه ای میان ترکیه و برخی گروه های کرد دارای قدرت در اقلیم کردستان نیز هماهنگی وجود دارد.

در اینجا باید بر این امر تاکید کرد که دخالت نظامی ترکیه و تجاوز به خاک عراق یک مسئله بسیار پیچیده بوده و پیش بینی دلایل غیر علنی آن نیز کار آسانی نیست، با این حال روزهای آینده نیز تحولات بیشتری به همراه خواهد داشت که بدون شک هدف واقعی تجاوز ترکیه به خاک عراق را برملا خواهد ساخت.

علاوه بر این، بدیهی است که تجاوز ترکیه به خاک عراق یک خطر بزرگ برای آینده سیاسی، امنیتی، جغرافیایی و جمعیتی این کشور به شمار آید به ویژه آنکه واقعیت همکاری دولتمردان آنکارا و گروهک تروریستی داعش کاملا روشن شده است.

در همین حال، اتهام هایی که در این اواخر عراق، ایران، روسیه و سوریه به نظام حاکم در ترکیه وارد کرده اند مبنی بر اینکه از گروهک تروریستی داعش پشتیبانی می کند، نشان می دهد که مرحله پیش رو شاهد تحولات نظامی و سیاسی شگرفی بر علیه تجاوز ترکیه در خاک عراق خواهد بود.

در واقع این مسئله نیز بدان معنی است که کشور عراق و جغرافیای سیاسی آن وارد مرحله درگیری بین المللی و منطقه ای جدیدی شده و نتایج این درگیری نیز نقشه سیاسی و جغرافیایی منطقه و کل جهان عرب را از نو ترسیم خواهد کرد.

این در حالی است که تجاوز ترکیه به خاک عراق بدون شک با طرح های دولتمردان آنکارا برای برقراری منطقه حائل در شمال سوریه ارتباط مستحکمی دارد چرا که تلاش برای ایجاد منطقه تحت نفوذ ترکیه از شمال شرق سوریه تا شمال غرب عراق یک طرح قدیمی آنکارا به شمار می آید.

بنابراین در شرایط کنونی و به دنبال دخالت نظامی مستقیم روسیه در خاک سوریه، دولتمردان ترکیه در تلاش هستند تا ناکامی در برقراری منطقه حائل در شمال سوریه را جبران کنند و به عنوان جایگزین موقت، به دنبال ایجاد منطقه تحت نفوذ دیگری در شمال عراق و به ویژه الموصل باشند تا تسلط خود را تحمیل کرده و فضای نفوذ و مانور دیگری در منطقه به دست آورند، اقدامی که بدون شک پیامدهای فاجعه باری بر امنیت منطقه به دنبال خواهد داشت.»

منبع: رای الیوم

ترجمه از شفقنا

انتهای پیام

selm.ir

[ad_2]
Source link

درباره‌ی admin

همچنین ببینید

دکتر سعید قماشی :استبداد در تربیت دینی، داعش ایجاد می کند / امکان تکرار روش معاویه وجود دارد

[ad_1] سلم گزارش می دهد : شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) -« …