شرح حال اصحاب حضرت امیر المومنین علی علیه السلام : مقداد : فضائل مقداد در آینه روایات
مقداد داراي مقامي بس ارجمند است و در روايات و تواريخ از فضايل او بسيار نقل شده است كه برخي از آن فضايل گذشت و در اين جا به پاره اي ديگر از آنها مي پردازيم.
1- پيامبر صلي الله عليه و آله فرمود:
ان الله عزوجل امرني بحب اربعه و اخبرني انه يحبه، قيل: يا رسول الله سمهم لنا. قال: علي منهم، يقول ذلك ثلاثا و ابوذر و المقدار و سلمان؛
خداوند مرا فرمان داده تا چهار نفر را دوست بدارم و او خود نيز آنان را دوست مي دارد. پرسيدند: آنچه ار نفر كيانند؟ فرمود: علي از آنان است، سه مرتبه مكرر فرمود: علي از آنان است. تا مرتبه چهارم فرمود: ابوذر غفاري، مقداد و سلمان فارسي.(1).
2- رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
عليكم بحب اربعه: علي و ابي ذر و سلمان و المقداد؛
بر شما باد به دوستي چهار نفر: علي، ابوذر، سلمان و مقداد.(2).
3- رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:
… ان الجنه لتشتاق الي اربعه: علي و عمار و ابي ذر و المقداد؛
همه مردم مشتاق بهشتند تا به زيور هاي آن بيارايند اما بهشت مشتاق چهار نفر است تا مزين شود به زينت وجود آنان: عمار، سلمان، مقداد و (در راس آنها) علي بن ابي طالب.(3).
4- از موسي بن جعفر عليه السلام روايتي نقل شده راجع به حواريون پيامبر صلي الله عليه و آله و علي عليه السلام و ديگر امامان عليهم السلام كه بخشي از آن روايت اين است:
اذا كان يوم القيامه نادي مناد: اين حواري محمد بن عبدالله رسول الله الذين لم ينفضوا العهد و مضوا عليه؟ فيقوم سلمان و المقداد و ابوذر؛
در روز قيامت منادي پروردگار ندا مي دهد، كجايند حواريون محمد بن عبدالله، رسول الله، آنان كه پيمان خود نشكستند و بر صراط مستقيم راه خود را ادامه دادند كجايند ايشان؟ سلمان، مقداد و ابوذر برمي خيزند و خود را معرفي مي كنند.(4).
5- امام صادق عليه السلام مي فرمايد:
انما منزله المقداد بن الاسود في هذه الامه كمنزله الف في القرآن، لا يلزق بها شي ء؛
همانا كه جايگاه مقداد در ميان اين امت همانند جايگاه الف در قرآن است كه چيزي به آن ملحق نمي شود و به چيزي هم نمي پيوندد.(5).
*****
اسد الغابه، ج 4، ص 410؛ ر. ك: الاختصاص، ص 9.
سير اعلام النبلاء، ج 3، ص 242.
شرح ابن ابي الحديد، ج 7، ص 296.
رجال كشي، ص 9، ح 20؛ الاختصاص، ص 61.
الاختصاص، ص 10.